Coaching gaat voor mij om kinderen contact te laten maken met hun hart: wie ben ik? wat kan ik al? Dat wat al aanwezig is in het kind wil ik versterken en bewust maken. Om een probleem aan te pakken, dat vergt dapperheid. Kinderen die bij mij in de praktijk komen, zijn stuk voor stuk moedig. Een prachtige eigenschap!

Wat is kindercoaching?

Kindercoaching is het oplossingsgericht werken aan een probleem dat een kind ervaart in het dagelijks leven. Ik coach kinderen om hun talenten, vaardigheden en kennis beter te gebruiken.

James klapt vaak dicht tijdens het maken van een toets op school. Het is ook zo spannend!  Als hij een antwoord weet, gaat het goed. Maar zodra hij de vraag niet begrijpt of het antwoord niet weet, raakt hij in paniek. Dan komt er niets meer uit zijn handen.

Oplossingsgericht werken  wil zeggen dat ik samen met het kind op zoek ga naar oplossingen voor het probleem. We hebben wel aandacht voor het probleem, maar zoomen er niet op in en gaan het ook niet analyseren. We kijken juist naar wanneer het wel goed gaat en hoe we dit kunnen versterken.

Jasmine is heel verlegen. Ze durft niet zo goed een vraag aan de juf te stellen. Ook in het spelen met vriendinnetjes is Jasmine verlegen, ze komt hierdoor niet goed voor zichzelf op.

Kindercoaching richt zich direct op kinderen, en minder op volwassenen. De belangen van het kind staan voorop en alle andere belangen daaraan ondergeschikt. Zo creëer ik ruimte voor het kind om zichzelf te mogen zijn en zich op persoonlijke wijze te ontwikkelen.

Een zeer belangrijk uitgangspunt bij mijn coaching is: absolute waardigheid. Dat betekent dat er niets is wat een kind kan doen, zeggen, denken of voelen dat hem of haar meer of minder waardig maakt. Het vergroten van zelfvertrouwen is daarom een heel belangrijk onderdeel van het coachingsproces.  

Sterre heeft ADHD. Op school gaat het goed, maar zodra Sterre thuiskomt gaat het mis. Ze komt niet tot rust en krijgt vaak woedeaanvallen. Papa en mama weten niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan, ze hebben al van alles geprobeerd. Ook Sterre’s broertje heeft flink last van Sterre’s woedeaanvallen.

Kinderen hebben een natuurlijk aangeboren drang om zich te ontwikkelen. Als kindercoach sluit ik aan bij deze natuurlijke drang. Dat betekent dat ik geen gebruik maak van straffen, boetesystemen of andere methoden die niet passen bij de natuurlijke ontwikkeling. Ik ga uit van de gezonde behoefte van een kind.

Ik leer kinderen waar nodig nieuwe vaardigheden aan, waar mogelijk ga ik uit van aanwezige vaardigheden en ik besteed veel aandacht aan het vergroten van het vertrouwen in deze vaardigheden.

Link naar pagina met uitleg voor kinderen

Kinderen

Link naar pagina over wie-ik-ben

Wie ik ben

Link naar pagina dat mijn werkwijze beschrijft

Hoe ik werk

link naar pagina met mijn tips

Tips

Kindercoaching is geschikt voor u en uw kind als op een effectieve manier en in een betrekkelijke korte periode wilt werken aan bijvoorbeeld één van de volgende situaties

 • uw kind heeft weinig zelfvertrouwen
 • uw kind kan zich vaak moeilijk concentreren
 • uw kind vindt het moeilijk om rustig te worden
 • uw kind is bang om te falen
 • uw kind heeft moeite met vriendjes maken of samen spelen
 • uw kind is verdrietig na uw scheiding, na het overlijden van een dierbare of omdat er iemand in de familie ernstig ziek is
 • uw kind gedraagt zich anders dan u gewend bent en u kan er niet de vinger op leggen

Mocht u zich (en uw kind) niet herkennen in deze voorbeelden? Grote kans dat ik u toch kan helpen. Neem vrijblijvend contact op om uit te vinden of kindercoaching toch iets voor u is.

Uitgangspunten

 • Ik ga uit van absolute waardigheid: er is niets wat een kind kan doen, zeggen, denken of voelen dat hem of haar meer of minder waardig maakt.

 • Een kind is expert over zichzelf. Ik help kinderen om hun eigen antwoord te formuleren, gebaseerd op hun eigen expertises.

 • Ik ga uit van gezonde behoeftes, dat betekent dat ik geen gebruik maak van straffen of boetesystemen.

 • Ik werk oplossingsgericht. Samen met het kind zoek ik naar oplossingen die wel werken. Wanneer komt het probleem niet voor? Wat doe je dan anders? Hoe komt dat?

 • Het kind is actief betrokken tijdens het coachingsproces, dat betekent dat een kind vrijwillig deelneemt.

Hartmoedig op facebook

Hartmoedig Kindercoaching is ook actief op Facebook. Klik hier om naar mijn Facebook pagina te gaan.

Kinderyoga

Hartmoedig verzorgt ook yogalessen. Voor meer informatie zie de kinderyoga pagina.

Praktijk tijden

ter overleg

Tarieven

1 Telefonische intake
€  0
(30 minuten)
2 Intake met ontmoeting
€ 45
(30 minuten)
3

Coachingsessies

€ 70
(45 minuten coaching, 15 min evaluatie)
  Genoemde prijzen zijn excl. 21% btw.     

Contactgegevens

Mobiel: 06 5245 1205

E-mail: praktijkhartmoedig@gmail.com

===================

KvK: 71222774

BTW: NL131663975B01

Ga naar boven