“Geef je ook mindfulness? Want ik denk dat dit voor L. ook goed zou zijn.” mailt een moeder mij. Het valt me op dat ouders hun kind vaak aanmelden omdat de kinderen gebaat zijn bij meer rust. Kinderen die bij mij yoga doen slapen soms of structureel slecht, vertonen vaak druk gedrag of zijn gestrest door de druk van school.

Ik ontvang deze kinderen graag en yoga is heel goed voor hen. Maar yoga is ook goed voor kinderen die zelf al rustig zijn. Het is een groot goed om deze rust te kunnen blijven bewaren gedurende het opgroeien. Waarom zou je daar niet in blijven oefenen?

Mijn yogalessen zijn ook altijd een combinatie van yoga-, mindfulness-, en ontspanningsoefeningen. Ik ben van mening dat het een waardevol instrument is om te leren dat door het bewegen van je lichaam, je geest ook ontspant. In principe geldt dit natuurlijk voor alle andere sporten, gelukkig ook maar. Want yoga is niet de enige manier om te ontspannen en fit te zijn. Wat yoga echter mijns inziens toevoegt, is dat je niet meer nodig hebt dan je eigen lichaam en je eigen ademhaling. En dat je daarmee verschillende oefeningen kunt doen om je lichaam en geest te ontspannen, in de yogales, maar ook thuis.

Kijk eens in de spiegel

Als je yoga geeft aan kinderen, krijg je de ouders er vaak bij cadeau. In het mailcontact, en voor of na de les. Gelukkig maar! Want als ouder geef je mij een waardevolle blik in het leven van jouw gezin. In hoe je omgaat met je kind, wat je vertelt aan mij over hem of haar; daarin ligt veel besloten.

Als je je afvraagt of yoga of mindfulness wat is voor jouw kind, zou ik jou willen vragen: hoe bouw jij rust en aandacht in, in jouw leven? Hoe ontspan jij, of jullie als gezin? Wat voor voorbeeld geef jij jouw kind? Misschien leuk om eens over na te denken?

5 tips die je thuis kunt doen met je kind om te ontspannen

  1. Doe iets leuks met je kind zonder je telefoon J Laat hem thuis, leg hem weg of zet hem op vliegtuigstand. Geef je kind onverdeelde aandacht.
  2. Doe iets met blote voeten. Ga in het gras lopen in de tuin of in het park samen, loop een blote voeten pad of…masseer elkaars voeten met lekkere ruikende massage-olie
  3. Zet jouw lievelingsmuziek op. Ga samen zitten of liggen op de bank en luister naar de muziek. Vraag dan waar jouw kind van houdt en luister dit. Voer er een gesprek over samen.
  4. Maak iets lekkers samen: bak koekjes, een omelet, of iets anders. Bereid het samen helemaal voor en maak tijd vrij om het samen ook rustig op te eten en van te genieten.
  5. Vraag wat je kind met jou wil doen, en zeg ja. Probeer in alles een kans te zien, en pas het plan eventueel een beetje aan zodat het uitvoerbaar is.

Mijn yogalessen beginnen altijd na schooltijd, om 15.00 uur of 16.00 uur. Soms komen kinderen direct vanuit school, met een appel of koekje in de hand, die ze nog gauw op eten. Voor, tijdens of net voor het einde van de les hoor ik dan ook vaak ‘juf, ik heb honger’.

Voor elke sport geldt dat je het beste ruim van te voren kunt eten, en dan het liefst iets lichts. Dit geldt ook voor yoga. Zeker bij de kinderyoga, waarbij we vaak flink bewegen. Eerst tijdens de opwarming, door te dansen, springen, rennen of huppelen. Maar ook tijdens het doen van de yogahoudingen. Met een te volle maag krijg je sneller last van steken, oprispingen of een zwaar gevoel in de maag. Lastig, als je ongestoord wilt kunnen bewegen!

Fleur is vandaag voor de eerste keer bij de yogales. Ze is heel enthousiast, doet goed mee en wil graag van alles vertellen. Aan het einde van de les is het tijd om te ontspannen. De kinderen die al vaker bij mij yoga doen weten hoe het gaat. Alle kinderen gaan lekker liggen op hun eigen yogamat. Voor wie wil heb ik een dekentje. Althans, het is meer een deken, erg groot, dus ik help sommige kinderen. Ik spreid de deken over hen uit terwijl zij klaar liggen op de mat.

Ga naar boven