Soms gebeurt er in het leven van een kind iets ingrijpends: ouders die scheiden, een ziek familielid of zelfs de dood van een geliefd persoon. De wereld van een kind staat dan op z’n kop. Wat gebeurt er? Wat voel ik allemaal? Bij wie kan ik terecht met mijn verdriet?

Kinderen rouwen in stukjes. Wij volwassenen weten dat dit soort gebeurtenissen gepaard gaan met grote pijn en enorm verdriet. Voor een kind is dit nieuw, en een kind kan het niet in één keer aan. Dus soms is een kind verdrietig, dan weer gaat het spelen. Maar dat het lastig is, is zeker. Dat vinden wij als volwassene immers zelf ook!

3 gestapelde steentjes met daarvoor een lila bloem gelegd

Natuurlijk heeft een kind de mogelijkheid om bij zijn ouders zijn verdriet kwijt te kunnen en over zijn gevoelens te praten. Maar soms is dat ingewikkeld. Als papa en mama gaan scheiden bijvoorbeeld, of als een van beide ouders ziek is. Ook bij het overlijden van een familielid kan dit lastig zijn, van een oma of opa bijvoorbeeld. Want jij als papa en/of mama bent dan ook heel verdrietig.

Ik bied kinderen ondersteuning, zodat hij of zij er niet alleen voor staat. We praten, spelen en tekenen erover. Hierdoor help ik een kind om - in zijn of haar eigen tempo - weer in zijn kracht te komen.

Vanuit mijn opleiding tot geestelijk verzorger ben ik bekend met rouw, verlies en verdriet. Mijn huidige werk als begeleider in het onderwijs, waarbij ik ook ondersteun bij rouw in de school, heeft mij kennis en ervaring gegeven op het gebied van rouw- en echtscheidingsbegeleiding van kinderen.

Ga naar boven