Fleur is vandaag voor de eerste keer bij de yogales. Ze is heel enthousiast, doet goed mee en wil graag van alles vertellen. Aan het einde van de les is het tijd om te ontspannen. De kinderen die al vaker bij mij yoga doen weten hoe het gaat. Alle kinderen gaan lekker liggen op hun eigen yogamat. Voor wie wil heb ik een dekentje. Althans, het is meer een deken, erg groot, dus ik help sommige kinderen. Ik spreid de deken over hen uit terwijl zij klaar liggen op de mat.

Ik merk dat veel ouders hun kind aanmelden voor yoga omdat ze moeilijk kunnen ontspannen, moeilijk los laten. Dat heeft vooral ’s avonds en ’s nachts effect. Kinderen komen moeilijk in slaap en als ze wel in slaap komen, dan slapen ze vaak licht. Dit heeft natuurlijk effect op de energie van kinderen gedurende de dag.

Tijdens de eindontspanning, als ze allemaal stil liggen met de ogen dicht, vertel ik een verhaal. Meestal is het een geleide meditatie. Een verhaal dat de kinderen zich in hun hoofd mogen voorstellen, waarin zij de hoofdrol hebben en een leuk avontuur beleven. In dat verhaal ervaren ze rust, vrijheid, vertrouwen en ontspanning. Het werkt ook heel goed om ’s avonds, voor het slapen gaan je kind een geleide meditatie voor te lezen, uit bijvoorbeeld ‘De wensster’ van Marneta Viegas.

We leren kinderen ontzettend veel aan, maar wat we vaak vergeten mee te geven is hoe je jezelf kunt leren ontspannen, hoe je je afsluit voor prikkels, hoe je de dag los kan laten.

Fleur is tijdens de yogales nog een beetje ongerust en stelt allerlei vragen. ‘Maar wat als ik nou in slaap val?’ ‘Dat geeft niks, dat mag’ geef ik aan. ‘Maar wat als ik nog slaap en jullie gaan straks verder?’ vraagt ze bezorgd. ‘Dan maak ik je zachtjes wakker’ stel ik haar gerust. Na de eindontspanning blijven de meeste kinderen nog rustig liggen onder hun dekentje, zo ook Fleur. Ze hoeven even niks, mogen gewoon liggen. Dát is ongelooflijk fijn. Dat is één aspect wat yoga kinderen kan leren.

Wil je thuis ook met je kind leren ontspannen? Dan kun je bijvoorbeeld het boekje ‘relaxklets’ aanschaffen, met yoga/knutsel/ontspanningsoefeningen.

In mijn volgend blog bespreek ik nog een aspect van yoga wat kinderen kan helpen ontspannen; ademen. Heb je vragen over ontspannen of kinderyoga, neem contact met me op!

Ga naar boven